Ciekawe

Nowoczesne metody przyrządzania kawy

Dzisiaj dla wielu kawa z ekspresu ciśnieniowego to przeżytek – w nowoczesnych i modnych kawiarniach zaproponuje się nam inne metody parzenia, które pozwolą na wydobycie z kawy tego, co najlepsze. Jakie metody warto wypróbować? Oto nasz subiektywny poradnik!

Aeropressy – również w domach!

Aeropressy to takie nowe – stare urządzenia, wykorzystujące metodę tłoka do przyrządzania doskonałej kawy. Wielu z nas z pewnością skojarzy tę metodę z urządzeniem, jakim jest french press – i słusznie! Różnica jest taka, że w aeropressie fusy nie są oddzielane od naparu. Zmielona kawa jest przeciskana pod niezmiennym ciśnieniem przez wodę przez czas ok. 20-30 sekund. Tak zaparzona kawa jest gotowa do spożycia.
Jakie kawy sprawdzą się w aeropressach najbardziej? Specjaliści podpowiadają, że będą to kawy jasno palone, których bukiet uda nam się tą metodą otworzyć. Jasno palone kawy znajdziemy między innymi w sklepie Cafe Silesia. Całkowity czas parzenia kawy w aeropressie to ok 120 sekund. Błyskawicznie!
Aeropress nie zajmuje wiele miejsca – z pewnością zmieści się w kuchennej szufladzie.

Kawy z dripa

Kawę z dripa obecnie zaproponowana zostanie nam w topowych kawiarniach. To nic innego jak dokładnie wymierzona ilość kawy, zalana konkretną ilością wody w danej temperaturze i przefiltrowana przez dedykowany filtr. Dripy wykonywane są przy pomocy przeznaczonych do tego narzędzi: drippera ze szkła, filtrów papierowych. Co ciekawe, dripy można pić również na zimno. Wśród wielu metod na dripy warto także wspomnieć o ceramicznych dripperach.

Sprawdź ofertę kaw i ekspresów do kawy w sklepie internetowym www.cafesilesia.pl